Liposuction (Yağ Emme)

Yapılan Cerrahi Girişim:

Liposuction her türlü egzersize ve diyete direnç gösteren bölgesel şekil bozukluğuna neden olan ve ideal kilonun altına inmeden bölgesel olarak ortadan kaldırılamayan yağ dokularının parçalanıp emilerek vücudun şekillendirilmesidir. “Yağ alma operasyonu, liposhaping, liposculpturing” gibi isimlerle de anılmaktadır.

En sık uygulanan bölgeler:

Basenler, karın ve çevresi, bacaklar, kollar, boyun-çene altı, erkeklerde bunlara ek olarak meme bölgesidir.

Ameliyat süresi:

Genellikle yapılacak bölge arttıkça süre uzamakla beraber genellikle 1- 2 saat civarında sürmektedir.

Anestezi koşulları:

Genel anestezi, lokal ya da intravenöz anestezi yöntemlerinden birisi genellikle hekim tarafından tercih edilir. Bazı durumlarda ise hastaların istekleri de göz önünde bulundurulabilir. Benim tercihim her hangi bir kontrendikasyon yoksa ve anestezi onayı varsa intravenöz anestezi (veya sedasyon) adını verdiğimiz aynı gün hastanın rahatça evine gidebileceği anestezi yöntemidir.

Hastanede kalış:

Genellikle kalınmaz, ya da 1 gece kalınması yeterlidir.

Olası rahatsızlıkları:

Geçici morluklar, şişme, hassasiyet olabilir. Kesinlikle geçicidir, hiçbir morluk ve şişlik yara iyileşmesi tamamlanmasından sonra kalmaz.

Riskleri:

Çoğunluğu nadirdir. Asimetri, derideki dalgalanma, hava,yağ embolisi.

İyileşme dönemi:

Yağ emilen bölgenin boyutlarına göre değişen şekillerde bu cerrahi için özel üretilmiş korse giyilir. Bu korse sanılanın aksine insan vücudunu sadece sararken sıkıştırmaz veya rahatsızlık yaratmaz. Kaldı ki 1 hafta 10 gün içerisinde ödemler azalmakta olduğundan genellikle 1.inci ay kontrollerinden önce hastalar bir beden daha küçük korse giymeye başlarlar.

İşe dönüş:

1-2 hafta.
-Ağır egzersiz:

3-4 hafta

Şişlik ve morlukların tamamen kaybolması:

1-2 ay

Operasyon sonrası diyet ve egzersiz programları uygulanmalıdır. Aksi takdirde yeni kilo alımıyla birlikte aynı bölgeden olmasa da şekil bozuklukları gündeme gelebilir. Genellikle liposuction sonrası 4-5 kiloya kadar olan kilo alıp vermelerde sorun olmaz. Hastaların iyileşme döneminde kilo vermek üzere egzersizler yapılması, günlük kalori ihtiyacının üzerinde kalori alınmamasına özen gösterilmesi uygun bir yaklaşım olacaktır. Ancak her zaman olduğu gibi aşırıya kaçmadan diyet programına uymak önemlidir. Protein kısıtlaması bu dönemde kesinlikle yasaktır.

Masaj veya lenfdrenajı operasyon sonrası şekillenmeye katkı ve çabuk iyileşme açısından önemlidir. Ben genellikle hastalarıma “merdaneli oklava” ile masaj yapmalarını öneriyorum. Bu şekilde merdane iki el ile ilerletilirken yarattığı sağma etkisiyle işlem görmüş cilt altında biriken ve mobilize olamayan lenfatik sıvı yani ödem sıvısı hızla işlem görmemiş bölgelere aktarılacağından iyileşme de hızlanacaktır. Bu şekilde son sonuca ulaşmak hem daha hızlı olmakta ve en iyi sonuçlar bu şekilde alınabilmektedir.